Sirke Sanatı Elma sirkesi yapımı

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

Sirke Sanatı Elma sirkesi yapımı

Mesaj  Admin Bir C.tesi Ekim 12, 2013 7:57 pm

ELMA SİRKESİ YAPIMI:

Doğal, ilaçsız yetişmiş elmalarınızı yıkmadan dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın. Elmaları dörde bölün ve 5lt lik kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısından biraz azını (2/3) doldurmalı.
Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun(petek bal da kullanabilirsiniz).
Sirkenin kapağını kapatın ve karanlık, ılık bir yerde 2 ay kadar bekletin. (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir. )
Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun. Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın. Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir. Sirke ne kadar uzun beklerse okadar etkili olur.
Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor. Buna 'sirke anası' deniyor. Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız. Yalnız sirke uzun süre beklemez. Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız.
Malzemeler
5 lt’lik kavanoz için ölçü;

1 çay bardağı nohut
1/2 çaybardağı bulgur
1/2 çay bardağı şeker( 2-3 yemek kaşığı bal olursa çok daha iyi olur)

- Cam kavanoza yarısına kadar su koyun

- Nohutu, bulguru ve şekeri su koyduğunuz cam kavanoza ilave edin..üzerine de elma kabuklarını eşiklerini koyunuz.

- Sonra da o kuzucuklarınızla yediğiniz elmaların kabuklarını ve eşilerini ilave edin..

- Kavanozun ağzına bir tülbent örtüp, bağlayın.

İşte hepsi bu kadar…ne kadar da basitmiş değil mi?

Şimdi oluşum aşamalarından bahsetmem gerek..bu ilk kez yapacaklar için çok önemli

- Sirkeniz yaklaşık 40 gün boyunca bu şekilde kalmalı..
- Sirkeden zaten bildiğimiz sirke kokusu gelmeye başlayınca olmuş demektir.
- Ayrıca bir de misafirleriniz olabilir..bunlar sirke sinekleri..
- Bu sinekler , her ne hikmet se bir süre sonra yok oluyor..( bunu da ancak sırrın sahibi ALLAH bilir)
- Yaklaşık 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat tülbentten süzün..çünkü bundan sonra meyveler çürümeye başlar..
- Kavanozunuza süzdüğünüz sirkeyi tekrar koyun..
- İçine 2 yemek kaşığı bal koyun..bu sirkenin keskin olmasını sağlayacaktır..
- Artık ağzını kapatıp serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz..

DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLER
- Sirke oluşum sırasında 15-25 derece arasında muhafaza edilmelidir.
- Ortam ılık ve mutlaka karanlık olmalıdır..o nedenle toprak küplerde daha iyi sonuç alınabilir.
- Yine bu nedenle elma sirkesi ilk baharda, üzüm sirkesi de sonbaharda yapılmalıdır.
- Bütün sirkeler aynı teknikle yapılabilir.
- iyi sirke berrak olur..ama bulanık ta olsa kullanılabilir..
- Oluşum aşamasında kavanozun ağzı kesinlikle kapatılmamalıdır..havayla temas fermantasyonu sağlar..aksi halde alkolleşir.
- 40 günün sonunda sirkenizin ağzında deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur..buna SİRKE ANASI denir..
- Bu sirke anasını bir sonraki sirkenizi yapmak için maya olarak kullanabilirsiniz.
- Bu durumda nohuta ve bulgura gerek yok.sadece sirke anası ve bal yeterli.

Son bir şey daha söyleyim..özellikle hiç ev sirkesi yemeyenler ve yapmayanlar için..ev sirkesinin tadı hazır sirkelerinkinden çok farklıdır..bu nedenle hazır tadı bulamazsanız ” olmadı yapamadım” diye düşünmeyin

İşte hepsi bu kadar..ALLAH ağız tadıyla yemek nasip etsin.. Afiyet şifa bal olsun… Halil İbrahim bereketi versin inşALLAH..

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 2294
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 44

Kullanıcı profilini gör http://moral.forumr.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz